10. svibnja 2024.

Promjene dobno -spolnog sastava stanovništva Krapine u periodu od 1961. do 2001.g. kao odraz društveno- gospodarskih prilika

  • Škola: Srednja škola Krapina
  • Učenici: Marija  Pelin i Ivana Mrzlečki, 3c razred
  • Nastavnik- mentor:  Vesna Pušelj

Uvod

Rijetko se događa da je nepovoljna spolna struktura posljedica prirodnog procesa, tj. nejednakog rađanja muške i ženske djece. Uzrok svakoj neravnoteži stanovništva leži uglavnom u društvenoj sredini. Poremećeni spolni sastav stanovništva nepovoljno se odražava na reprodukciju, dobnu strukturu stanovništva i pravilno funkcioniranje prostora. Dobna struktura stanovništva pokazuje nam potencijalnu vitalnost i biodinamiku nekog prostora. Struktura po dobi temeljna je osobina sastava stanovništva. Kao i u cijeloj Hrvatskoj, stanovništvo Krapine stari.

Cilj

Cilj istraživanja je odrediti kretanje broja stanovništva Krapine u promatranom razdoblju, te posebno istražiti biološku strukturu stanovništva. Istražiti kako se biološka struktura mijenjala u razdoblju 1961.- 2001. Pokušali smo uvidjeti povezanost gospodarskih prilika i biološkog sastava stanovništva. Analizirali smo posebno spolni sastav ( koeficijent maskuliniteta i feminiteta) i dobni sastav (udio velikih dobnih skupina u ukupnom broju stanovništva)   u razdoblju 1961.- 2001. Dobivene rezultate usporedili smo sa promjenama u gospodarskom sastavu stanovništva. Uvidjeli smo i promjene u veličini domaćinstava što smo također povezali sa gospodarskom promjenama.

Metode istraživanja

Matematičko- statističke  i grafičke metode  obrade podataka, analiza i usporedba podataka, diferenciranje pojava i procesa.

Literatura

1.     Videković, Milorad, (1993.) Neke osobitosti stanovništva Krapine
2.     Friganović, M, (1990.) Demogeografija. Stanovništvo svijeta, Školska knjiga, Zagreb
3.     Friganović, M, (1995.) Opći razvoj, teškoće i izgledi demografskog kretanja u Republici Hrvatskoj, Zbornik radova 1. hrvatski geografski kongres, Zagreb
4.     www.dzs.hr

Skip to content