12. svibnja 2024.

PET ambalaža

Primjena Pravilnika o ambalažnom otpadu prema mišljenju građana Zagreba

  • Škola: II. gimnazija, Zagreb
  • Učenici: Diana Baus, Damjan Dorocić, Matej Radić, Lana Dragičević, Denis Meczner         
  • Nastavnik – mentor: Željka Jakubec, prof.
  • Mentor: doc. dr. sc. Sanja Faivre, Geografski odsjek, PMF
  • Godina: 2007.

….

UVOD

Staklena ambalaža više je od tisuću godina bila odlično rješenje za čuvanje tekućina. Međutim, moderno doba zahtijeva jeftiniju ambalažu, koja se lako transportira i većeg je volumena. To je dovelo do razvoja plastične, posebno PET ambalaže. PET boce prilagođene su današnjem načinu života. Svoju popularnost temelje na izvrsnoj prozirnosti, sposobnosti održavanja svježine (posebno gaziranih pića), maloj težini i nelomljivosti. Stoga ne čudi velika popularnost uporabe ovog oblika plastike u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Zamislite nogometno igralište i na njemu zgradu visoku oko 120 metara. To je volumen koji zauzima PET ambalaža koja se godišnje upotrijebi u Hrvatskoj!

CILJ ISTRAŽIVANJA

Svaki proizvod, bio on od drva, stakla, papira, plastike ili metala, utječe na okoliš. Taj se utjecaj očituje tijekom proizvodnje sirovina, izrade proizvoda, njegove uporabe pa sve do njegova konačnog zbrinjavanja (Rujnić-Sokele, 2006.). Gospodarenje otpadom prioritetno je pitanje u zaštiti okoliša Hrvatske. Cilj ovog istraživanja je ustanoviti razliku u zbrinjavanju PET ambalaže grada Zagreba prije i poslije uvođenja Pravilnika o ambalažnom otpadu. Jedan od ciljeva je ispitati i  ekološku osviještenost građana.

METODE ISTRAŽIVANJA

Podaci korišteni u ovom projektu, prikupljeni su iz stručnih časopisa, knjiga, s Interneta i drugih izvora. Od velike pomoći bili su nam podaci koje smo dobili putem ankete građana i u intervjuu s gospodinom Deanom Mirkovićem, rukovoditeljem i organizatorom reciklažnog dvorišta Jakuševec. Prikupljeni podaci analizirani su primjenom računala.

OSNOVNE ZNAČAJKE PLASTIKE

Plastika je umjetan materijal koji se ne može naći u prirodi. Stvara se kemijskim procesom polimerizacije. Polimerizacija je kemijska reakcija kojom se molekule nekog jednostavnog spoja (monomera) međusobno spajaju tako da nastane spoj (polimer) istog postotnog sastava, ali veće molekulske težine. Plastika se danas uglavnom proizvodi od sirove nafte i zemnog plina. Ranije se za to koristio ugljen. Sirova nafta crpi se i prevozi do rafinerija kako bi se rafinirala i preradila u naftu, propan i butan. Prirodni plin zajedno s etanom također daje propan, iz kojeg se dobivaju kemijski poluproizvodi kao što su etilen, propilen, benzen i praksilen. To su glavni izvori za izradu različitih tipova plastike, koja može biti naknadno promijenjena dodavanjem aditiva i sredstava za punjenje.

Osnovni plastični polimeri mogu se podijeliti u nekoliko skupina:
1. PET (Polyethylene terephthalate): boce za bezalkoholne napitke, tekućine za ispiranje usta, maslac od kikirikija i začine;
2. HDPE (High density polyethylene): boce za mlijeko, sokove, vodu, deterdžente, motorna ulja; plastične vrećice;
3. PVC (Polyvinyl chloride): podlošci za pakiranje hrane, pakiranja za sendviče, boce za šampone;
4. LDPE (low density polyethylene): vrećice za zamrzavanje hrane, vrećice za kruh, tube;
5. PP (Polypropylene): boce za ketchup, dječje voćne sokove, lijekove, čaše za jogurt, posudice za margarin;
6. PS (Polystyrene): pribor za jelo, šalice za aparate za kavu, posudice za fast-food, kutije za video-kazete i CD-e;
7. Ostali (polyester, polycarborate, polyurethene): koriste se u ograničenim količinama i za posebne potrebe.

Iz navedene liste vidljivo je da je plastika vjerojatno najmnogostraniji materijal koji se koristi za ambalažiranje. Razlog tome je njezina kemijska osnova koja može biti prilagođena zadovoljavanju širokog spektra ambalažnih zahtjeva. Plastika je lagana, izdržljiva, otporna na rasprskavanje i vlagu. I PET i PVC, uz ostale, posjeduju korisne karakteristike nepropusnosti za većinu plinova. Plastika korištena za ambalažu može biti prozirna ili mutna, jarko obojena, reljefna ili glatka. Zbog toga plastika predstavlja dobar medij za marketing. Njezina se površina može obojiti, mogu se nanositi naljepnice i dekoracije te tako prezentirati proizvod na najbolji mogući način. U usporedbi s nekim drugim materijalima, kao što su čelik, aluminij ili staklo najveći je nedostatak propusnost za plinove, što ograničava dužinu “života na policama” proizvoda upakiranih u plastičnu ambalažu. Njihova kompatibilnost s proizvodom koji sadrže također mora biti dobro procijenjena. S obzirom na opći trend smanjivanja zahtjeva za dugotrajnošću na policama, to se ograničenje ne smatra ozbiljnim. Najčešće korišten polimer u ambalažiranju je PET. Razlozi su višestruki, a svi se nalaze u njegovim svojstvima (www.ambalaza.hr).

OSNOVNE ZNAČAJKE PET-a

Polietilen tetraftalat (PET) je jak ali lagan polimer koji se sastoji od dugih lanaca ponavljajućih jedinica koje sadrže ugljik, kisik i vodik (Slika 1.). Povećanjem molekularne mase, koja se obično kreće od 100-200, poboljšavaju se svojstva ovog polimera.

Slika 1. Strukturna formula PET-a
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2005.

To je materijal koji je nelomljiv, otporan na mehanička oštećenja, izuzetno lagan, što ga čini vrlo podatnim materijalom za dizajniranje. Upravo svojstvo jakosti doprinijelo je velikom uspjehu PET ambalaže (Slika 2.). Tako PET boca s gaziranim pićem može izdržati relativno veliki unutarnji tlak koji neće deformirati bocu ili prouzročiti eksploziju (Kalambura i Anić-Vučinić, 2005.).

Slika 2. PET boce
Izvor: Tošić, 2006

PET boce izrađuju se postupkom injekcijskog
razvlačnog puhanja. Sirovina se dobiva injekcijskim prešanjem, razvrstava se i postavlja u peć kako bi se toplinski pripremila. Takav pripravak umetne se u kalup za puhanje, a zatim naglo rastegne. Za razvlačenje se najčešće koristi šipka u kombinaciji s visokim tlakom zraka. Dvostrukim razvlačenjem povećavaju se svojstva proizvoda; čvrstoća, prozirnost, žilavost i dr. Parametri koji utječu na postupak razvlačenja su temperatura, stupanj i brzina razvlačenja te brzina hlađenja. Uobičajene puhalice imaju učinak od 200 do 850 kg PET-a na sat, a u jednom se ciklusu može izraditi i 96 boca. Za proizvodnju ambalažnih boca od PET-a upotrebljava se 84% ukupne PET sirovine, dok manji dio otpada na industrijska vlakna (10 %), reciklirane proizvode (3 %) te neke druge proizvode (3 %), (Slika 3.) (Rujnić-Sokele, 2006).

Slika 3. Raspodjela PET sirovine
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2005

Tijekom godina, PET industrija je značajno smanjila količinu sirovine potrebne za izradu PET ambalaže. Tako danas 1.5L PET boca teži samo 35g. (20 000 boca čini tonu). Znanstvenici su dokazali da se u PET-ambalaži nalazi čitav niz kemikalija, poput heksanona, oktana, nonana, benzena te toulena. Neki smatraju da je pod utjecajem svjetlosti i temperature moguće da se struktura PET polimera razgradi i otrovnim produktima zagadi tekući sadržaj u boci. Ipak, svjetski stručnjaci dokazali su na temelju pokusa u kontroliranim laboratorijima da je mogućnost takvog zagađenja gotovo nemoguća. Iako PET nije potpuno bezopasan za čovjeka i njegovu okolinu, svjetska potražnja za PET-om kontinuirano je u porastu. Razlog je proboj sve većeg broja različitih proizvođača pića na tržište. U Hrvatskoj se to najbolje očituje u proizvodnji npr. vode za piće („Bistra“,“Jana“,“Unique“) i dr. Najveća mana PET-ambalaže je u tome što zauzima veliki volumni udio u kućanstvu, a odložena na deponijima zauzima ogroman koristan prostor. U komunalnom otpadu Hrvatske, udio ambalažnog otpada PET-a zauzima 1-4% masenog udjela, a 20 – 30 % volumnog, što svakako predstavlja veliko opterećenje za odlagališta otpada (Slika 4.).

Slika 4. Maseni udio komponenti u komunalnom otpadu
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2005

Ipak, to ne znači da treba prestati s korištenjem PET-a. Ukoliko bi se ukinula PET ambalaža, volumen otpada porastao bi  za oko 150%, dok bi  potrošnja energije u industriji porasla za 100%. To je zapravo paradoks. Iako je PET ambalaži najveća mana veliki volumni udio u otpadu, korištenjem bilo koje druge vrste ambalaže, volumni udio bio bi još veći (Kalambura, Anić-Vučinić, 2005). Prema procjenama u 2002. godini je  u Hrvatskoj nastalo 1 200 000 tona komunalnog otpada, odnosno 300 kg po stanovniku. Svake godine odlaganje tolikog otpada zauzme nekoliko hektara novog zemljišta. U Hrvatskoj se godišnje proizvede i stavi na tržište 1.7 mlrd PET boca. Na tržištu ih je znatno više jer Hrvatska uvozi velik dio proizvoda u PET ambalaži. PET deponiran na otpadu, je stabilan, inertan, bez rizika od procjeđivanja i onečišćenja podzemnih voda. Kad se samelje, tj. kad mu se smanji volumen, općenito pridonosi stabilnosti odlagališta otpada. Identifikacija PET ambalaže od velike je važnosti u procesu sortiranja i recikliranja. Stoga je Američko udruženje plastične industrije razvilo  dizajn, koji je do danas postao standard: tri strelice koje love jadna drugu. Ovaj simbol, udružen s brojčanim sustavom, koji identificira prirodu materijala, omogućuje točnu identifikaciju PET-a (Slika 5.).

Slika 5. Simboli za razlikovanje plastične ambalaže
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2005

Trenutačno u Europskoj uniji ne postoje propisi za označavanje PET-a, iako se javljaju indicije za njihovo donošenje. Trenutni sustav označavanja materijala za pakiranje napravljen je na dobrovoljnoj osnovi. Upotrebljavaju se preporučene oznake u skladu s mišljenjem europskog parlamenta. Parlament vjeruje da bi bolje označavanje ambalaže pridonijelo većem sudjelovanju potrošača u selektivnom sakupljanju otpadne ambalaže (Kalambura, Anić-Vučinić, 2005).

USTAVI SKUPLJANJA PET AMBALAŽE

Da bi se PET ambalaža efikasno skupila, neophodno je organizirati sustav skupljanja za određeno područje. Preduvjeti za uspješno skupljanje upotrijebljene ambalaže jesu:
–  osiguravanje mogućnosti odvojenog skupljanja,
–  adekvatno označavanje ambalaže,
–  edukacija potrošača.

Postoji više načina za skupljanje i sortiranje PET ambalaže. Države izabiru sustav na temelju niza faktora kao što su: troškovi, okoliš, dostupne lokacije, mogućnost servisiranja postojećih metoda i razina integracije sakupljanja PET ambalaže s drugim uslugama. Među najčešće spadaju:
a) sustav skupljanja po kućanstvima,
b) sustav kontejnera na određenim lokacijama,
c) sustav pologa.

Sustav skupljanja po kućanstvima

Sustav odvojenog skupljanja po kućanstvima pripada jednom od najraširenijih programa za PET ambalažu u svijetu. Od kućanstava se zahtijeva da prepoznaju i odvoje otpad koji se može reciklirati. Odvojeno skupljeni otpad smješta se ispred kućanstava u kontejner (Slika 6.) ili u označenu plastičnu vreću. Jednostavna primjena daje visok postotak skupljanja (40 – 60 % materijala koji se mogu reciklirati). Ovaj sustav je teško izvediv ukoliko nije osigurana stimulacija u vidu smanjenja troškova odvoza po kućanstvima u korelaciji s količinom sortiranog otpada. Naime, u Hrvatskoj se odvoz otpada naplaćuje po količini stambene površine, a ne po volumenu proizvedenog otpada, umanjeno za količinu sortiranog otpada (Kalambura, Anić-Vučinić, 2006). Hrvatski građani nisu obavezni sortirati kućni otpad. Iako ispred većine kućanstava stoje kontejneri za određenu vrstu otpada, njihovo korištenje ovisi o ekološkoj osviještenosti građana i njihovoj dobroj volji.

Slika 6. Kontejneri
Izvor: Autori, 2006

Sustav kontejnera na određenim lokacijama

Kod primjene ovog sustava potrošači skupljaju otpadnu ambalažu, a zatim je odnose i odlažu na određeno mjesto gdje su smješteni kontejneri. Obično se na taj način skupi oko 10 – 15 % otpadne PET ambalaže. Nedostatak ovog sustava je što skupljena ambalaža ima visok postotak kontaminacije. Učinkovitost ovakvog skupljanja ovisi o smještaju kontejnera, pristupu kontejnerima i blizini svih kućanstava. Istraživanja su pokazala da skupljanje više vrsta otpadnog materijala na jednom mjestu povećava količinu skupljenog otpada. Stoga se preporuča da se na jednom mjestu organizira kombinirano skupljanje ambalažnog otpada – zeleni otoci (plastičnih boca, limenki, staklenih boca i papira) (Slika 7.). S obzirom da se ovaj sustav temelji na dobrovoljnom sudjelovanju stanovnika, na ovaj se način  skupi mala količina otpadne ambalaže (Kalambura, Anić-Vučinić, 2006). To pokazuju i europska iskustva.

Slika 7. Zeleni otok
Izvor: www.cistocaka.hr; 22.04.2007.

Građani Zagreba nedovoljno koriste sustav kontejnera. Ljudima se jednostavno ne da hodati stotinu metara da bi bacili boce. Upravo zato bi žutim spremnicima trebalo pokriti cijeli grad, jer je poznato da se količina prikupljene ambalaže povećava proporcionalno blizini spremnika. Često su spremnici i „žrtve“ nepravilno odložene ambalaže. Građani nedovoljno razlikuju plastiku. Misle da je sva plastika PET. Iako svi znaju da su boce Coca-cole, Fante, Jamnice i sl. PET ambalaža, velik broj ne zna kako čep iste boce, nije od PET materijala. Stoga, postoje određena pravila koja treba poštovati prilikom odlaganja plastičnog otpada:
– PET ambalaža odlaže se u žuto označene spremnike eko-otoka s natpisom „plastična PET ambalaža“ ili u  žute žičane
..spremnike,
– PET ambalaža prepoznaje se po karakterističnim slovima PET i oznaci 1,
– PET boca se odlaže u kontejner tako da se prvo odčepi a zatim zgnječi, što znatno se smanjuje volumen boce.    

U iste spremnike ne smiju se odlagati:
– čepovi s PET ambalaže,
– predmeti koji su izrađeni od nekoliko različitih vrsta plastike (npr. igračke),
– plastične vrećice,
– plastificirani papir,
– plastične cerade i folije, plastične cijevi,
– plastično posuđe, čašice od jogurta i sl. (www.cistoca.hr).

Kada bi pokraj svakog spremnika stajale upute kako pravilno odložiti ambalažu ili postojala veća promidžba u medijima, možda ljudi ne bi toliko griješili. A možda nam samo nedostaje malo više ekološke savjesti i dobre volje, da ne činimo greške.

Sustav pologa

Ovaj sustav podrazumijeva da se potrošaču za proizvod u PET ambalaži, uz redovnu cijenu proizvoda, obračuna i polog koji se nakon povratka prazne PET boce vraća kupcu. Na taj se način potrošač financijski stimulira na povratak prazne PET ambalaže. Dosadašnja iskustva su pokazala da se uz polog postiže vrlo visok postotak povratka iskorištene PET ambalaže. Osim visokog postotka povratka, preko 90%, prednost ovog sustava je što sakupljeni materijal sadrži vrlo nizak postotak nečistoće. Stimulacija potrošača za povratak prazne PET ambalaže i efikasnost sustava ovise o visini pologa. U organizaciju sustava moraju biti uključeni proizvođači, veletrgovci, distributeri i potrošači. Isto tako provedba zahtijeva kompleksnu i relativno skupu logistiku. Distributeri moraju osigurati dovoljno skladišnog prostora za prihvat prazne PET ambalaže, što često predstavlja dodatni problem. Međutim, visoki postotak povratka opravdava ekonomsku isplativost provedbe sustava (Kalambura, Anić-Vučinić, 2006).

Slika 8. Uređaj za prihvat i obračun
………..PET ambalaže
Izvor: Mladineo, 2006

U Hrvatskoj se od 1.siječnja 2006. primjenjuje sustav pologa, kao način za sortiranje i prikupljanje PET ambalaže. Nastao je na temelju:
– Zakona o otpadu («Narodne novine» broj 178/04) koji nalaže odvojeno sakupljanje i skladištenje otpada čija se vrijedna svojstva mogu iskoristiti, i
– Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu («Narodne novine» broj 97/05 i115/05.) koji uređuje način postupanja s ambalažom i ambalažnim otpadom.

Građani su od početka siječnja mogli u trgovinama i komunalnim poduzećima vraćati nepovratnu PET ambalažu, a po jedinici vraćene ambalaže ostvariti povrat od 50 lipa. S obzirom da većina trgovačkih lanaca nije bila spremna sakupljati ambalažni otpad, donesena je odluka da to čine komunalne tvrtke i ovlašteni skupljači s kojima je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio ugovore, do 16. ožujka 2006. Građani su  u tom periodu mogli predati komunalnim tvrtkama od 10 do 100 jedinica PET ambalaže i za to dobiti propisanu naknadu. Cilj ovog projekta, koji je trajao do sredine ožujka, bio je sakupiti što više neobilježene ambalaže jer će ubuduće  svaka plastična boca imati natpis «povratna ambalaža» i utisnutu oznaku za reciklažu (Tošić, 2006). Nakon završetka prijelaznog perioda, trgovine čija površina prelazi 200 m2 počele su otkupljivati ambalažu od svojih potrošača i sortirati je prema vrsti. Sukladno odredbama Pravilnika, navedene trgovine dužne su imati posebne spremnike u kojima će prikupljati ambalažu i voditi evidenciju. U tu svrhu Fond je s tvrtkom Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca potpisao ugovor o proizvodnji strojeva sabirnika. Riječ je o Tepak uređajima koji imaju ugrađene senzore koji mogu prepoznati vrstu ambalaže ili očitati kod (Slika 8.). Dvostruki sustav ubacivanja omogućuje da ga istovremeno koriste dvije osobe, a odložena PET ambalaža skladišti se u postavljene PVC vreće kapaciteta do sto boca. Nakon ubacivanja boca, stroj izbacuje listić s obračunom povratne kaucije koja se građanima refundira na blagajni trgovine (Tošić, 2006). Kako se trgovine ne bi pretvorile u odlagališta plastike, građani jednokratno mogu vratiti do deset boca. Veće količine preuzimaju komunalna poduzeća i ovlašteni sakupljači koji građanima više ne plaćaju naknadu. Osim povratne naknade građanima, Fond  trgovcima za svaku vraćenu bocu isplaćuje još 15 lipa kao naknadu za troškove prikupljanja ambalažnog otpada.

RECIKLAŽNA DVORIŠTA – HRVATSKI EKOLOŠKI PROJEKT

Projekti primarne reciklaže i izdvajanja štetnih otpadaka dio su cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Još 1988. godine započelo se s odvojenim prikupljanjem nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, u Zagrebu uobičajeni i dobro prihvaćeni komunalni standard. U ukupno oko 6.000 spremnika i posuda, smještenih na javnim površinama, odvojeno se prikupljaju papir, staklo, PET i metalna ambalaža, stare baterije i bio-otpad, a u pet reciklažnih dvorišta prikuplja se dvadesetak vrsta otpada iz kućanstava.

Projekt izgradnje reciklažnih dvorišta je hrvatski ekološki projekt. Pozitivna zagrebačka iskustva radom reciklažnih dvorišta omogućila su prihvaćanje tog projekta i u drugim hrvatskim urbanim sredinama. Početna su iskustva utvrdila da reciklažna dvorišta imaju veliki edukativni i promidžbeni značaj. U Zagrebu postoji pet reciklažnih dvorišta:
– Novi Zagreb, Utrine, Sarajevska 3,
– Kunišćak, Domobranska bb,
– Susedgrad-Stenjevec, Gospodska ulica 20,
– Prudinec – Jakuąevec, na ulazu odlagaliąta otpada (Slika 9.),
– Tunel, ugao Gračanske i Kvintičke ulice.

Slika 9. Reciklažno dvorište
………..Jakuševec
Izvor: Autori, 2006

Otpad koji se može besplatno ostaviti u reciklažnim dvorištima je: papir, PET folije, PET boce, stiropor, elektrotehnički i elektronički otpad, ambalažno staklo, ravno staklo, gume, akumulatori i metalni otpad.  Kao što je vidljivo iz grafikona (Slika 10.), građani Zagreba ne koriste baš često sustav kontejnera. Vidljiv je trend smanjenog odvajanja skupljenog otpada u reciklažnim dvorištima (www.cistoca.hr). Ipak, ovakav negativan trend ne odnosi se na skupljanje PET ambalaže. Iz grafikona (Slika 11.) je vidljivo kako skupljanje PET-a ima uzlazni trend.

Slika 10. Rezultati odvojenog skupljanja otpada u gradu …………Zagrebu – reciklažna dvorišta
Izvor: www.cistoca.hr; 26.06.2006

Slika 11. Rezultati odvojenog skupljanja otpada u gradu …………Zagrebu – PET
Izvor: www.cistoca.hr; 26.06.2006

SORTIRANJE  I RECIKLIRANJE SAKUPLJENE PET AMBALAŽE

PET ambalaža može se u potpunosti reciklirati, stoga je neophodno njezino odvojeno skupljanje. Upravo zato izdvajanje ambalažnog otpada iz komunalnog predstavlja veliki doprinos rješavanju aktualnog problema odlaganja otpada. U procesu sortiranja, identifikacija PET ambalaže je od velike važnosti. Iako se danas sustavi sortiranja sve više oslanjaju na prepoznavanje x-zrakama, ručno sortiranje je osnovni način sortiranja u početnoj fazi. Sakupljene boce prvo se sortiraju prema vrsti materijala (PET, HDBE, PVC). Nakon sortiranja, boce se prešaju u bale (Slika 12.), čime reduciraju volumen od 30 do 50 %, te ujedno smanjuju troškove transporta. Na kraju se prodaju tvornici za recikliranje.

Slika 12. Prešanje sortiranih boca
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2006

U mehaničkom postupku recikliranja, PET boca se melje u šrederu na dimenziju 2-3mm. Nakon toga se postupkom flokulacije i taloženja u vodi odvajaju čepovi, papir i ljepilo. Ovaj se postupak odvajanja može provesti i s pomoću strujanja zraka u ciklonu. Ovisno o stupnju čistoće PET ambalaže provodi se pranje polimernih listića. Male količine PVC-a mogu prouzročiti degradaciju materijala tijekom procesa recikliranja, te mogu oštetiti opremu. Prihvatljivo je manje od 0,25 % PVC-a u PET-u. Čistoća je najvažnija za dobro i kvalitetno recikliranje. Prljavštinu od zemlje, papira, stakla i ljepila lakše je ukloniti nego ulje i druge masnoće. Oprani polimerni listići se regeneriraju u granule koje služe kao sirovina za proizvodnju drugih proizvoda. Procesom kemijskog recikliranja PET se razgrađuje u dvije komponente, tetraftalnu kiselinu i etilenglikol, koji se ponovno pročiąćavaju i repolimeriziraju u novu PET smolu (Kalambura, Anić-Vučinić, 2006). U Podrutama kod Novog Marofa izgrađen je Centar za recikliranje plastike. To je prvo cjelovito postrojenje takve vrste u Hrvatskoj, temeljeno na najmodernijim tehnologijama sortiranja, pranja te regranuliranja PET-a i ostale plastike. Osim građevinskih objekata, reciklažni centar uključuje i prostore za skupljanje i sortiranje plastike površine 10 ha. Kapacitet postrojenja je 5000 tona godišnje, a proizvodni proces «boca od boce» jamči istu kvalitetu novih proizvoda. Za otkup proizvoda iz regranulata zainteresirani su vodeći hrvatski prehrambeni brandovi poput Lure, Agrokora i Podravke (Tošić, 2006). Pohvalno je da je i  Hrvatska prepoznala kako plastika zlata vrijedi.

MOGUĆNOSTI UPORABE RECIKLIRANE PET AMBALAŽE

Prva PET boca reciklirana je i pretvorena u čep za bocu 1977.godine. PET ambalaža se može reciklirati u vrlo široku paletu proizvoda kao što su vreće za spavanje, novi materijal za pakiranje, industrijska vlakna, zidne i podne pokrove, a sve češće i za proizvodnju odjeće (Slika 13.). Za proizvodnju jedne jakne, potrebno je oko 25 boca. Isto tako materijal dobiven recikliranjem može se koristiti za proizvodnju ograda, klupa u parku, oznaka u prometu. Napretkom tehnologija PET ambalaža se reciklira u nove boce koje se sve više koriste u prehrambenoj industriji u sustavu «boca od boce (Kalambura, Anić-Vučinić, 2006).

Slika 13. Proizvodnja novih proizvoda iz recikliranog PET-a
Izvor: Kalambura, Anić-Vučinić, 2006

Krajnja opcija, u slučaju kada je PET nemoguće ponovno iskoristiti kao sirovinu, zbog velikih nečistoća ili kada je sirovina kontaminirana, PET se upotrebljava kao izvor energije. Upotreba PET-a kao izvora energije obično je korisna metoda kojom se iskorištava energetski potencijal PET-a. Međutim, ne mogu svi proizvođači upotrebljavati PET kao energent. U tom slučaju alternativa je obično spaljivanje. PET je u potpunosti siguran, sadrži samo elemente ugljika, vodika i kisika, te se kontroliranim izgaranjem proizvodi samo ugljični dioksid i voda. Proizvedeni volumen pepela obično je netopiv i može se tretirati kao i ostatni pepeo. Sve referentne studije ukazuju na to da mehaničko recikliranje otpadne PET ambalaže može smanjiti količinu upotrebe neobnovljivih izvora energije i količinu otpada. Recikliranje PET boce zahtijeva manje energije nego proizvodnja boce iz izvorne sirovine. Energija ušteđena po jednoj recikliranoj boci dovoljna je da žarulja od 60 W svijetli 6 sati.

PRVI REZULTATI U PROVEDBI PRAVILNIKA O AMBALAŽNOM OTPADU

Prvi rezultati u provedbi Pravilnika o ambalažnom otpadu više su nego pozitivni. U razdoblju od 2. siječnja do 17. ožujka 2006. u Hrvatskoj je prikupljeno 172 milijuna jedinica ambalaže, što predstavlja rezultat koji se prije donošenja Pravilnika ostvarivao u razdoblju od četiri do pet godina. Ako tu količinu pretvorimo u tone, proizlazi da je skupljeno 23 164 tone ambalažnog otpada, od čega na PET otpada 3 660 tona (16 %). Visok trend skupljanja PET ambalaže nastavljen je i u narednim mjesecima. Direktor Fonda Vinko Mladineo, ponosno zbog toga je izjavio kako je u prvih deset mjeseci prikupljeno 642 milijuna jedinica ambalaže, odnosno 70 000 tona. Ovaj rezultat neosporno ukazuje na korisnost provođenja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, posebno što će sva prikupljena ambalaža biti reciklirana, odnosno pretvorena u sirovinu ili u gotov proizvod. S obzirom da Hrvatska uvozi velik dio PET ambalaže, reciklirani ambalažni otpad Hrvatskoj će osigurati i znatan financijski dobitak (www.ambalaza.hr).

Državni tajnik za zaštitu okoliša dr. Nikola Ružinski duboko vjeruje da će u roku od najdalje tri godine biti više od 60% prikupljene ambalaže, čemu se susjedne države još nisu približile. Taj optimizam se temelji na rezultatima drugih država (Njemačka i Norveška) koje imaju takav sustav. U razgovoru s rukovoditeljem i organizatorom dvaju reciklažnih dvorišta i Unije papira, Deanom Mirkovićem (Slika 14.), nastojali smo saznati kako protječe primjena Pravilnika na terenu.

Slika 14. Intervju s gosp. Deanom …………Mirkovićem
Izvor: Autori, 2006

Gosp. Mirković je istaknuo kako kroz reciklažno dvorište prođe oko 50 tona korisnog otpada, u kojem se iz dana u dan smanjuje količina PET ambalaže. Pretpostavlja da se PET ambalaža odnosi u veće trgovačke centre gdje se za nju dobiva povratna naknada. Na naš upit, da li se smanjuje broj ljudi koji odlažu u reciklažnom dvorištu, odgovor je bio negativan. Ohrabruje činjenica da određeni broj ljudi zaista ima ekološki razvijenu svijest, koja nije produkt primjene Pravilnika. S obzirom da smo stajali pokraj jednog sabirnika PET ambalaže, zamolili smo ga da nam pojasni činjenicu zašto se ambalaža uglavnom broji ručno. Gosp. Mirković nam je pojasnio da je za taj paradoks kriv brojčanik uređaja koji se često kvari.  Sabirnik je i dosta bučan. Smatra da upravo zbog tih razloga veći trgovački centri ambalažu broje ručno. Nama nije bila zanemariva niti cijena samog uređaja – 5200 eura. Zamoljen od naše strane da prokomentira Pravilnik, gosp. Mirković ističe kako u Pravilniku ima nekoliko nejasnoća. Smatra da prikupljanje i recikliranje ambalaže mora obavljati službeno osoblje koje je za to i registrirano. Trenutno to rade osobe bez potrebnih kvalifikacija. U kategoriju nekvalificiranog osoblja za reciklažu ubraja  zaposlenike trgovačkih centara koje je Zakon obvezao na prikupljanje PET ambalaže. Smatra da je čišćenje boca prije sakupljanja nužno, iako to u Pravilniku nije nigdje navedeno. Poznato je da zaostali sadržaj u bocama može biti pravi rasadnik mikroorganizama. I zaista, kad smo malo razmislili o svim zdravstvenim tegobama koje mogu snaći onoga koji sakuplja nečistu ambalažu, postali smo i mi svjesni „rupa“ u Pravilniku. Nadalje, gospodin Mirković smatra kako donošenje Pravilnika ima za posljedicu veći uvoz plastične ambalaže iz susjednih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore jer Hrvatska ima zakonske odredbe kojima se plaća otpad. Prema gosp. Mirkoviću, proizvođači PET ambalaže trebali bi plaćati određenu vrstu naknade zato što proizvode teško razgradive proizvode. Taj princip primjenjuju neke strane zemlje U daljnjem razgovoru gosp. Mirković ističe kako je Vlada Republike Hrvatske htjela provesti zakon o prikupljanju otpada na primjeru zapadnih zemalja, ali da je preuzet samo jedan segment iz tih zakona. Time je, prema mišljenju gosp. Mirkovića, stvoren jedan drugi dojam o smislu prikupljanja, ali i načinu prikupljanja i skladištenja ambalaže. Iako gosp. Mirković smatra kako je za ekologiju staklo najpovoljnije, jer nema nikakav utjecaj na prirodu, ne smatra da je plastika štetna po okoliš ako se s njom pravilno postupa. Pod time razumijeva da se o plastici brinu stručnjaci s potrebnim znanjima, ali i obični ljudi kojima savjest nalaže brigu o okolišu zbog budućih generacija.

INFORMIRANOST GRAĐANA ZAGREBA O PET AMBALAŽI

Nakon mišljenja stručnih ljudi, zanimalo nas je i mišljenje građana, pa smo proveli anketu. Anketom smo htjeli saznati koliko su stanovnici grada Zagreba informirani o PET ambalaži i novom zakonu. Anketa je provedena na 60 stanovnika. Rezultati su pokazali je da je većina stanovnika čula za novi zakon i da su ekološki osviješteni.

Slika 15. Znate li što se podrazumijeva pod PET
………….ambalažom ?

Većina anketiranih građana, čak 94 %, zna što znači pojam PET. To naravno može imati samo pozitivan učinak na reciklažu.

Slika 16. Znate li kako izgleda spremnik za odlaganje pet …………ambalaže?

Velik broj građana, 91 % ukupnog broja ispitanih, zna kako izgleda spremnik za odlaganje, 6 % ispitanika ne zna, a 3 % ispitanih ne zanima reciklaža.

Slika 17. Jesi li vam dostupni kontejneri / strojevi za …………ambalažu?

15 % ispitanika ima dostupne spremnike ili strojeve za reciklažu, dok 12 % ne zna gdje se spremnici nalaze. Ostalih 73 % smatra da su im spremnici dostupni.

Slika 18. Skupljate li sada PET ambalažu u svome domu?

64% ispitanika skuplja PET ambalažu, a 36 % njih 
odgovorilo je da u posljednje vrijeme ne skupljaju 
ambalažu za recikliranje.

Slika 19. Jeste li skupljali PET ambalažu prije donošenja …………novog zakona?

Prije donošenja novog zakona, koji predviđa novčane naknade za povrat PET ambalaže, samo oko 30 % građana je redovito skupljalo boce za reciklažu. Nakon donošenja zakona uslijedio je porast skupljanja ambalaže, za oko 34 %, što znači da se i reciklaža PET-a udvostručila.

Slika 20. Zbog koje razloga skupljate PET ambalažu?

30 % ispitanika skuplja PET ambalažu zbog novčane naknade, što je postotak koji odgovara i općenito porastu skupljene ambalaže (34 % građana više nego prije donošenja zakona). Ekološki razlozi su, prema anketi na prvom mjestu, s postotkom od 42 %. Smatramo da bi taj postotak trebao biti veći. 15 % građana sakuplja ambalažu iz osjećaja za opće dobro, 12 % nema točno definirane razloge, a 1 % sakuplja ambalažu jednostavno zbog kulture modernog življenja.

Slika 21. Što mislite o novom zakonu o recikliranju?

Novi zakon pozitivno je dočekalo 84 % građana, od kojih 36 % smatra da je trebao biti donesen i ranije. Samo 1 % se očitovalo da je zakon loša odluka. Indiferentno je 9 % ispitanika, a 6 % njih uopće nije upoznato sa zakonom.

Slika 22. Prema vašem mišljenju, što bi moglo
………….pridonijeti većoj ekološkoj brizi Hrvata?

Zanimljivo je da samo 7 % smatra da su Hrvati ekološki osviješteni. Najveći broj ispitanika, 45 %, smatra da je još većim poticajima moguće ostvariti veću osviještenost: kroz veću medijsku promidžbu (15 %) ili pak strožim zakonima (30 %), 3 % ispitanika o tome nema nikakav stav.

ZAKLJUČAK

Od donošenja Zakona o otpadu i primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, prošlo je nešto više od godine dana. Građani Republike Hrvatske u većoj mjeri upoznati su s njihovim odredbama s kojima su relativno brzo uspostavili suživot. Glavni cilj Pravilnika, kao što je već spomenuto, je smanjivanje količina ambalažnog otpada na odlagalištima jer čak 40 % ukupnog otpada čini ambalaža. Nažalost, veliki dio još uvijek tamo dospijeva umjesto da se ponovno iskoristi u skladu s europskom praksom. Nelogično je da naše tvornice uvoze sekundarne sirovine iako imamo više nego dovoljno vlastitih. Zato je Ministarstvo zaštite okoliša željelo taj problem riješiti novim Pravilnikom te istodobno smanjiti količine otpada na odlagalištima.

Model prikupljanja ambalažnog otpada koji je odabran od strane Ministarstva zaštite okoliša temelji se na «nagrađivanju» kupaca za vraćenu ambalažu. Izbor modela pokazao se vrlo dobrim. Većina potrošača vraća ambalažu jer ona ima točno određenu vrijednost. Rezultati prikupljanja ambalažnog otpada su više nego vidljivi – okoliš je očišćen, a na odlagalištima se više ne gomila PET ambalaža. To potvrđuju i rezultati naše ankete. Prije primjene Pravilnika, gradski žuti spremnici vapili su za pražnjenjem. Bili su pretrpani nepravilno odloženom PET ambalažom (Slika 23.).

Slika 23. Nepravilno odložena PET …………ambalaža
Izvor: Autori, 2006

Danas se takav prizor u gradu ne može vidjeti. Svi žuti spremnici potpuno su prazni (Slika 24.). Odbačenu plastičnu bocu nemoguće je naći. Taj pozitivan utjecaj novog Pravilnika tj. veliki porast broja građana koji prikuplja ambalažu očituje se i u rezultatima ankete.

Slika 24. Prazni spremnici
Izvor: Autori, 2006

Veoma je važno da je novim pravilnikom zadovoljno više od 80 % građana Zagreba. Sad kad se ostvaruju zavidni rezultati mnogi se pitaju zašto ga nismo primijenili i ranije. Vjerojatno se isto pita i Fond za zaštitu okoliša. Upravo je u mjesecu travnju 2007 g., nakon 14 mjeseci mukotrpnog skupljanja PET ambalaže, skupljena milijardita boca.  Vrijednost prikupljene PET ambalaže iznosi oko 500 milijuna kuna. Za novac zarađen tijekom nešto više od godine  dana potrage za PET ambalažom, netko je izračunao da smo mogli: pet puta posjetiti Svemir, kupiti desetak otoka prosječne veličine, dovršiti Dinamov stadion ili ostvariti neku drugu spektakularnu mogućnost. Osoba koja je skupila milijarditu bocu dobila je novčanu nagradu. Pitate se što ste dobili vi ili ostali građani s manje sreće? Čišći okoliš i sačuvane sirovine na kojima će nam naredne generacije biti zahvalne ili bi to bar trebale biti (Slika 25.).

Slika 25. Pozdrav iz reciklažnog
………….dvorišta Jakuševec
Izvor: Autori, 2006

LITERATURA 

Kalambura, S., Anić-Vučinić, A. 2005: Mogućnosti recikliranja PET ambalaže, Eko revija 4, str:14-16.
Kalambura, S., Anić-Vučinić, A. 2006: Mogućnosti recikliranja PET ambalaže (2), Eko revija 5, str:19-21.
Kalambura, S., Anić-Vučinić, A. 2006: Mogućnosti recikliranja PET ambalaže (3), Eko revija 6, str:12-14.
Mladineo, V. 2005: Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, Eko revija 3, str:3-6.
Mladineo, V. 2006: Dobro je krenulo, Eko revija 6, str:3-8.
Rujnić-Sokele, M., 2006: PET ili staklo-pitanje je sad! Polimeri 4, str:183-186.
Tošić, L., 2006: Plastika zlata vrijedi, Eko revija 5, str:14.
Tošić, L., 2006: Spremnici za prodavaonice, Eko revija 5, str:15.
Tošić, L., 2006: Komunalne tvrtke i ovlašteni skupljači više ne preuzimaju ambalažni otpad od građana uz plaćanje naknade, Eko revija 6, str:4-5.
Tošić, L., 2006: Ne odgađa se primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, Eko revija 6, str:10.
®.B.2005:Novim pravilnikom do bolje reciklaže i manjih odlagališta, Eko revija 3, str:7-9.
®.B.2006:Novi pravilnici o reciklaži otpada, Eko revija 6, str:7-9.

IZVORI

www.cistoca.hr (23.08.2006.)
www.ambalaza.hr (23.08.2006.)
www.cistocaka.hr (22.04.2007.)
www.hrcak.srce.hr (25.08.2006.)

Skip to content